Hoe word je zelfverzekerd als coach of professional

Jan 01, 2024

Hoe word je zelfverzekerd?

Een vraag die veel coaches en professionals zich stellen of gevraagd worden door hun klanten. Het antwoord zit in het woord: zelf-verzekerd. Zelfverzekerd kun je dus ook omdraaien: verzekerd van zelf. Ik heb de betekenis van 'verzekerd' even voor je opgezocht:

ver·ze·kerd (bijvoeglijk naamwoord)

vast overtuigd; = zeker: “van iemands oprechtheid verzekerd zijn

 

Het draait erom of je zeker bent van jezelf. Vast overtuigd van jezelf. Met andere woorden: dat je jezelf zo goed kent, bewust bent van jezelf, dat het een zekerheid geeft.

Voor mij draait leven om:

  • Steeds beter weten wie je bent
  • Beter weten wat je wilt
  • Beter weten wat je neer wilt zetten
  • Over jezelf nadenken - reflecteren
  • Voelen wat er speelt in jou

En dan van van daaruit stappen zetten. Want hoe meer jij weet wie je bent, hoe zekerder je bent van jezelf en over de stappen die je wilt zetten. Dit is ook de reden dat ik geloof in eigenwijs zijn - eigen-wijheis. Anderen kunnen vinden dat je dan tegendraads bent of koppig. Maar als jij dat echt gelooft zit daar zelfverzekerdheid achter.

Zelfverzekerd door jezelf te kennen

Als je jezelf dus afvraagt hoe je zelfverzekerd kunt worden is de eerste stap om na te gaan: Hoe goed ken ik mezelf?

Hoe fijn zou het zijn om een handleiding van jezelf te hebben. Een blauwdruk waarmee je weet wie je bent zodat je zelfverzekerd kunt coachen. Jij weet zo namelijk exact wanneer je wel of niet moet reageren op een coachee of collega en wat je wilt zeggen. Je mag direct reageren als je wilt of het lekker even afwachten. Want jij weet hoe je schakelt, hoe jij werkt en dat kun je dus teruggeven in elk gesprek. Zo kom je dus ook heel zelfverzekerd over in relaties omdat je authentiek bent en staat voor jezelf.

Wil je alvast een voorproefje van een blauwdruk van jezelf om zelfverzekerder te worden? Vraag de handleiding van jezelf aan zodat je weet wat je anderen te bieden hebt en met wie je beter wel of niet samen wilt werken.