Wat zijn essentiële oliën?

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord over essentiële oliën of etherische oliën, maar wist je dat je ze overal om je heen kunt vinden? Je kunt ze overal in de natuur vinden, maar ook in de producten die JIJ dagelijks gebruikt: zoals in parfum en shampoo. Essentiële oliën kunnen smaak geven aan snoepjes en tandenpasta. Dus stiekem kom je er al elke dag mee in aanraking!

Essentiële oliën zitten verborgen in de schil van een citroen, de naalden van pijnbomen en de bloembladen van rozen. De naam zegt het eigenlijk al: essentiële oliën zijn de essentie van een plant gedistilleerd tot een olie. Als je erover nadenkt dus zijn essentiële oliën de magie van de natuur!

VLUCHTIGE AROMATISCHE VERBINDINGEN

Wetenschappelijk zijn essentiële oliën mengsels van natuurlijke chemicaliën die planten hun geur geven. Nu denk je misschien: “Huh, maar essentiële oliën zijn toch 100% natuurlijk? Hoezo zijn het dan chemicaliën?” In ALLES zitten chemicaliën, dus ook in planten, chemicaliën kunnen dus ook natuurlijk zijn. We noemen die chemische moleculen in planten: “vluchtige aromatische verbindingen”.  Vluchtig wil zeggen dat ze gemakkelijk veranderen van hun vaste of vloeibare toestand in een gas bij kamertemperatuur. Hierdoor ruik je ze dus ook zo goed! Wanneer een flesje wordt geopend, kun je het bijna meteen ruiken dankzij de snel bewegende moleculen die je neus bereiken. Dit is dan ook een van de manieren hoe je essentiële oliën kunt gebruiken: aromatisch (ofwel inademen).

ESSENTIËLE OLIËN ZIJN IN VET OPLOSBAAR

Een andere kwaliteit van essentiële oliën is dat ze in vet oplosbaar zijn – dat heet lipofiel. Lipofiel betekent dat ze oplossen in vetten in plaats van in water. Je weet misschien wel dat olie en water niet samen gaan, hoe hard je ook probeert te mengen, de olie lost niet op. Vandaar ook dat we zeepsop gebruiken om af te wassen! Oliën lossen echter WEL gemakkelijk op in andere oliën. Hierdoor kunnen ze ook heel makkelijk opgenomen worden in ons lichaam via onze huid. Dat is ook gelijk de tweede manieren om essentiële oliën te gebruiken: op de huid.

ELKE OLIE IS UNIEK

Elke essentiële olie is samengesteld uit unieke chemische verbindingen (zie het als het DNA van de olie). Sommige oliën lijken heel erg op elkaar en hebben daardoor vergelijkbare eigenschappen. Zo heb je verschillende oliën die je slaap kunnen ondersteunen. Echter, kan het hierdoor heel goed zijn dat de ene olie veel beter voor jou werkt dan de andere! Als je dus een olie probeert en hij heeft niet het gewenste effect voor jou: probeer dan een andere! Jouw lichaam vraagt om een andere nuance.

WAAR KOMEN ESSENTIËLE OLIËN VANDAAN?

Essentiële oliën worden gewonnen uit planten en bomen, maar niet elke plant produceert een essentiële olie. Tot dusver zijn 17.500 planten onderzocht om te zien of ze essentiële oliën kunnen produceren. Van die planten worden er 2.000 gebruikt om 3.000 verschillende essentiële oliën te produceren. Ik hoor je denken: “Huh dat klopt toch niet? Dat zijn meer oliën dan er planten zijn!” En dat klopt! Sommige planten worden gebruikt om meerdere oliën te maken. Zo komen coriander en cilantro, twee favoriete keukenkruiden, van dezelfde plant. Het zijn twee totaal verschillende essentiële oliën: van de geur tot hun chemische samenstelling. Het verschil is dat coriander uit het zaad komt en cilantro uit het blad van de plant. In de afbeelding kun je zien waar essentiële oliën allemaal te vinden zijn in planten.

Verder nog leuk om te weten dat van deze mogelijke 3000 essentiële oliën worden er slechts 300 geproduceerd.

 

HOEVEEL ESSENTIËLE OLIE BEVAT EEN PLANT?

Niet alle planten produceren evenveel essentiële olie. Als je bijvoorbeeld in een sinaasappelschil knijpt, komt er genoeg olie vrij om je hand te bedekken. Vandaar ook dat je het gelijk ruikt als iemand een sinaasappel schilt (dan komt de olie vrij).  Van het verpletteren van een blaadje pepermunt merk je echter bijna niks.

Je kunt de opbrengst essentiële olie van een plant berekenen door te kijken naar de hoeveelheid geproduceerde olie in vergelijking met de hoeveelheid van het originele plantmateriaal. Rozen worden bijvoorbeeld beschouwd als een essentiële olie met een lage opbrengst. Er zijn ongeveer 10.000 rozen nodig om een flesje rozenolie van 5 milliliter (ml) te produceren. Je kunt je dus voorstellen dat roos super kostbaar is! Aan de andere kant is sandelhout een olie met een hoge opbrengst. Er is slechts ongeveer een kwart pond sandelhout nodig om een fles van 5 ml te maken.

De opbrengst essentiële olie kan variëren, zelfs binnen dezelfde soort. Een rozenstruik in de ene omgeving zal meer olie produceren dan een andere, afhankelijk van zaken als klimaat, roofdieren en bestuiving. Vandaar dat dōTERRA wil dat de plant geteeld wordt op de plek waar de plant het beste groeit! Zo krijg je de beste kwaliteit olie.

Wil je meer weten over wat essentiële oliën zijn? Dan heb ik een super toffe gratis online minicursus gemaakt waarin ik je de basis uitleg! 

Gratis mini cursus over essentiële oliën

Korte online intrō cursus over essentiële oliën en hoe JIJ ze kunt gebruiken in jouw dagelijks leven. Deze mini cursus is geschikt voor jou als je nog geen account hebt bij dōTERRA en nieuwsgierig bent naar essentiële oliën.

Lees meer:

Volle Maan in Schorpioen

Volle maan in WeegschaalLeven met de maan! Het bevalt me eigenlijk wel: elke keer een vast moment om te reflecteren en intenties te zetten. En natuurlijk gebruik ik daar ook essentiële oliën bij!Tijdens de volle maan vind ik Lotte haar werkboeken altijd super fijn om...

Mijn talenten ontdekken

Mijn talenten en big WHY ontdekken Mensen bewust maken van hun talenten is mijn grote passie. Als ogen gaan schitteren, omdat er kwartjes vallen ben ik in mijn element. Echter, ben ik ook heel lang iemand geweest die geen idee had wat mijn toegevoegde waarde was......

Nieuwe maan in Stier

Essentiële oliën om de Nieuwe Maan in Stier te ondersteunenIk ben geen expert op het gebied van de maan. Echter, ben ik dit jaar bewust aan het leven op het ritme van de maan. En elke maan ondersteun ik mijn ritueel met essentiële oliën. Essentiële oliën voor de...

Pin It on Pinterest

Share This