Wat te doen tegen slapeloosheid?

Ik houd van slapen! Echt, ik kan zo 10 uur op een nacht lekker slapen. Gelukkig, want ik zou echt gek worden als ik niet kon slapen. Dus wat te doen tegen slapeloosheid als je er wel last van hebt?!

Je kent ze vast wel alle 1001 tips tegen beter slapen. Een uur voor het slapengaan alle schermen uit. Een vast ritme aanhouden. Van je slaapkamer een rustige kamer maken. En zo zijn er nog veel meer. Ik ben een eigenwijs geval en houd me nergens aan. Mijn ritme wisselt per dag: soms ga ik om 9 uur naar bed en soms pas na 12 uur… oeps. Ik houd ervan om in bed nog even een kaartspel te spelen op mijn telefoon. En tijdens mijn studie leefde ik op mijn bed (eten, studeren, lezen, tv kijken, kletsen met vriendinnen en slapen). Gelukkig sliep ik nog steeds als een roos!

“Ik kan niet slapen”

Deze zin heb ik vroeger als klein kind zoo vaak gebruikt! Het was de manier om lekker bij mijn ouders in bed te mogen kruipen of nog even gezellig beneden te blijven. Als volwassene wil je deze zin niet gebruiken…

Uren wakker liggen terwijl je graag wilt slapen is niet fijn. Slapeloosheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben. En het is dus slim om te kijken WAAROM je niet kunt slapen.

Voorbeeld redenen waarom je niet kunt slapen:

Als je daar een idee van hebt kun je kijken of essentiële oliën je misschien kunnen helpen! Voor mij werkt het als een droom!

Stress, angst en piekeren

Stress en angst kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben: problemen op het werk (of een veel te hoge werkdruk), ruzie met je lover, financiële problemen, problemen met de kinderen. Allemaal oorzaken die veel stress op kunnen leveren. In zo’n geval wordt het stresshormoon (cortisol) aangemaakt en die kan ervoor zorgen dat je maar niet in slaap komt…

Ik had dat toen ik mijn bachelorscriptie moest presenteren. Ik was zo gestresst dat ik die nacht maximaal 2 uur heb geslapen en ik werd NIET rustig. Gelukkig heb ik nu mijn oliën die me helpen in zo’n situatie.

Essentiële oliën halen de stress niet weg, maar helpen je lichaam om te kalmeren.

De eerste olie die ik iedereen aanraad om te proberen met slaapproblemen is Lavendel olie (Lavender). Lavender staat bekend om haar ontspannende en kalmerende werking. En kan dus helpen bij stress & angst. 

Wat ik elke avond voor het slapengaan doen is het volgende: Ik doe 1 druppel Lavender onder mijn voeten (vaak gecombineer met Lemon). En ik houd van 1 druppel Lavender op mijn kussen! (Niet te veel want het is een vrij sterke geur en te veel werkt dan weer averechts.)

Wat je nog extra kunt doen als je merkt dat je heel erg gespannen bent is 1 druppel op je polsen en achter in je nek masseren. 

Werkt de combinatie Lavender en Lemon niet voor jou? Dan zou ik een van de volgende oliën proberen:

  • Serenity: dit is een blend van verschillende oliën speciaal door dōTERRA gemaakt om te ontspannen (en te slapen).  
  • Vetiver: is mijn go-to olie als ik aan het piekeren ben. Deze olie is zo heerlijk grondend dat mijn hoofd eindelijk stil wordt. 
  • Clary Sage: ook heel erg kalmerend en super fijn bij stemmingswisselingen. 
  • Roman Chamomile (kamille): kamille thee is super fijn voor het slapen gaan. Wist je dat 1 druppel olie alleen VEEEL beter werkt. Een olie is in het algemeen 50 tot 70 keer sterker dan een kruid! 
  • Balance: een blend van dōTERRA die helpt om te gronden en terug te komen bij jezelf. Voor mij is dit een heerlijke olie na een drukke dag. Het geeft een beetje een spa-gevoel.
  • Wild Orange: helpt super bij angstige gevoelens, mentale vermoeidheid en als je in de menopauze zit.

Een partner die snurkt

Super vervelend natuurlijk als jij lekker wilt slapen en je hoort constant iemand snurken. Bij snurken zijn er meerdere oliën die een zouden kunnen helpen: bijvoorbeeld Air (ook wel Breathe genoemd), Thyme, Lavender of zelfs On Guard. Gebruik de oliën onder je voeten of achter je oren. Verder kun je ook een druppel op je kussen proberen of natuurlijk lekker diffuser.

Anti-snurk mix
2 druppels Lavender
2 druppels Cedarwood
2 druppels Thyme
6 druppels draagolie – ik gebruik gefractioneerde kokosolie hiervoor
Doe dit alles in een rollerflesje en rol het onder je voeten, achter je nek en naast je neusvleugels.

Hoesten – verkouden – astma

Je kent het vast wel: wakker worden omdat je moet hoesten of je neus verstopt zit. Super vervelend natuurlijk. Je kunt dan ‘Air’ (ook wel Breathe genoemd) gebruiken om je klachten te verlichten.
Wat ik altijd doe is dan: Air, Serenity & On Guard in mijn diffuser. Als je het geluid van de diffuser niet fijn vindt, kun je die een uur of half uur voor je gaat slapen aanzetten en uitdoen als je gaat slapen.

En als ik echt goed verkouden ben smeer ik Air op mijn borstkas (ook fijn bij astma).

Griep

Als je griep hebt wil je het liefst de hele dag slapen. Wat ik doe om mijn lichaam te ondersteunen is:

Een roller met Frankincense, Lemon, On Guard, Oregano en Melaleuca onder mijn voeten. En ik smeer Rose (tegen de koorts) langs mijn ruggengraat.

Als mensen om me heen griep hebben dan diffuse ik ook hier: Air, Serenity & On Guard ’s avonds.

Hormonen

Als je hormonen niet in balans zijn kan het zijn dat je hierdoor ook niet kunt slapen. In zo’n geval kun je oliën gebruiken die je hormonen ondersteunen:

  • Clary Calm: vind ik super fijn als ik ongesteld ben. Ik smeer hem dan op mijn onderbuik.
  • Whisper: deze kun je gebruiken onder je voet, als parfum of in de diffuser.

Slaap lekker

Probeer het uit en kijk of het voor jou werkt! En doet het dan niet, ga dan op onderzoek uit welke oliën JOUW lichaam kunnen ondersteunen. Elk lichaam is namelijk anders en heeft dus ook net een andere ondersteuning nodig!

Eerst meer weten over de oliën?

Korte online introductie cursus over essentiële oliën en hoe JIJ ze kunt gebruiken in jouw dagelijks leven. Deze mini cursus is geschikt voor jou als je nog geen account hebt bij dōTERRA en nieuwsgierig bent naar essentiële oliën.

Lees meer:

Volle Maan in Schorpioen

Volle maan in WeegschaalLeven met de maan! Het bevalt me eigenlijk wel: elke keer een vast moment om te reflecteren en intenties te zetten. En natuurlijk gebruik ik daar ook essentiële oliën bij!Tijdens de volle maan vind ik Lotte haar werkboeken altijd super fijn om...

Mijn talenten ontdekken

Mijn talenten en big WHY ontdekken Mensen bewust maken van hun talenten is mijn grote passie. Als ogen gaan schitteren, omdat er kwartjes vallen ben ik in mijn element. Echter, ben ik ook heel lang iemand geweest die geen idee had wat mijn toegevoegde waarde was......

Nieuwe maan in Stier

Essentiële oliën om de Nieuwe Maan in Stier te ondersteunenIk ben geen expert op het gebied van de maan. Echter, ben ik dit jaar bewust aan het leven op het ritme van de maan. En elke maan ondersteun ik mijn ritueel met essentiële oliën. Essentiële oliën voor de...

Pin It on Pinterest

Share This