essentiële oliën mengen tot jouw perfecte blend

Je kunt meerdere essentiële oliën mengen tot een nieuwe blend. Zo krijg je een nieuwe geur speciaal op jouw afgestemd! Hoe doe je dat?

Wat is blenden?

Blending is de kunst van het combineren van meer dan één essentiële olie om een ​​nieuwe combinatie te produceren. Enkele oliën of reeds bestaande mengsels kunnen worden gecombineerd met andere enkele oliën of mengsels.

Air, de blend voor de ademhaling kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met Cedarwood om het immuunsysteem verder te versterken en een verzachtende en kalmerende ondersteuning aan de borst te bieden.

Bij het mengen om te diffusen combineer je eenvoudig een paar druppels van elke olie met vers water in je diffuser. Wanneer je blends voor je topisch gebruik op je lichaam maakt, combineer dan altijd de oliën met een draagolie (zie hoe kun je essentiële oliën gebruiken). De huid is het grootste orgaan van het lichaam en je wilt je essentiële oliën gebruiken op een manier die maximale werkzaamheid en veiligheid bevordert.

 

Welke essentiële oliën kun je mengen?

Blending kan zo simpel zijn als het combineren van een combinatie van oliën die JIJ lekker vindt ruiken – en het hoeft echt niet ingewikkelder te zijn dan dat. Volg gewoon jouw intuïtie (of je neus).

Je kunt ook een olie kiezen waar je mee wilt werken, de ‘ster’ van de blend. En onderzoeken welke oliën de magie van die specifieke olie ondersteunen.

Je kunt aromatische mengsels maken die slechts vijf tot zes druppels olie in 10 ml draagolie. Of kiezen voor een intensievere supportmix of pure-fume met 30 druppels olie in 10 ml draagolie. Zo draag je jouw pure-fume de hele dag bij je.

 

Hoe kun je essentiële oliën blenden?

Als je zelf gaat blenden kun je het volgende doen:

  • Houd alle flesjes met essentiële olie vast met de dop eraf en de bovenkanten op een gelijke hoogte.
  • Cirkel ze onder je neus terwijl je inademt.
  • Als een van de aroma’s van de olie het mengsel domineert, houd dat flesje dan een centimeter lager en draai ze opnieuw onder je neus.
  • Pas de hoogte van elke fles aan totdat je je favoriete aromatische balans hebt gevonden. Dit is voor elke persoon anders.
  • Als je eenmaal tevreden bent met de balans, doe je het volgende. Je gebruikt meer olie die je het hoogst hebt en minder olie die je lager houdt.

Voorbeeld:

Je wilt Frankincense, Lavender en Wild Orange combineren. Als je de perfecte balans vindt, is de volgorde van de flesjes: het hoogste Wild Orange, één centimeter lager Frankincenseen en één centimeter daaronder Lavender. Wat je dan doet is bijvoorbeeld: drie druppels Wild Orange, twee druppels Frankincense en één druppel Lavender om je persoonlijke melange te creëren.

Je kunt de hoeveelheden volgens dezelfde verhouding vermenigvuldigen, afhankelijk van hoe sterk je de roller van deze drie oliën wilt. Wilde je in totaal 30 druppels dan zou je bijvoorbeeld 15 druppels Wild Orange, 10 druppels Frankincense en vijf druppels Lavender kunnen gebruiken. In ieder geval een verhouding van 3: 2: 1 delen proportioneel voordat je ze bijvult het met draagolie.

 

BLENDEN OP SCIENCE

Dit is iets technischer…

dōTERRA heeft een ‘Chemistry Wheel’ ontwikkeld om inzicht te geven in de chemie achter de oliën. Als je de basis chemie van elke olie snapt kun je de oliën nog gerichter inzetten om jou te ondersteunen.

De eerste twee Chemistry Wheels horen bij elkaar en geven inzicht in de oliën met een hoge concentratie monoterpenen (10 koolstofatomen aan elkaar verbonden). Het eerste wiel geeft inzicht in oliën met een upliftende werking en het tweede wiel oliën met balancerende werkingen. Het derde wiel bevat oliën met een hoge concentratie sesquiterpenen (15 koolstofatomen aan elkaar verbonden).
In elk wiel worden de oliën vervolgens georganiseerd op functiegroep met de belangrijkste chemische bestanddelen genoemd onder elke olie.

De oliën zijn gegroepeerd op basis van hun basis werking. Dit is een mooi startpunt om een inzicht te krijgen in hoe je de oliën voor je kunt laten werken. En hoe je ze zou kunnen mengen om elkaar te versterken. Stel je wilt bijvoorbeeld een kalmerend effect met je blend, dan kun je meerdere oliën uit dat deel van het tweede wiel pakken. Als je dit super interessant vindt dan is het boek ‘Advanced Oil Magic‘ echt iets voor jou. Hier staat namelijk achterin extra info over de chemie van elke olie en wat je waarvoor kunt gebruiken.

Lees het ebook van dōTERRA over de chemie van de oliën via de deze link.

Heel veel plezier bij het maken van je melanges en olie melodieën. Wees creatief en volg JOUW intuïtie, volg je hart, terwijl je speelt met de magie van de natuur!

Gratis mini cursus over essentiële oliën

Korte online intrō cursus over essentiële oliën en hoe JIJ ze kunt gebruiken in jouw dagelijks leven. Deze mini cursus is geschikt voor jou als je nog geen account hebt bij dōTERRA en nieuwsgierig bent naar essentiële oliën.

Lees meer:

Volle Maan in Schorpioen

Volle maan in WeegschaalLeven met de maan! Het bevalt me eigenlijk wel: elke keer een vast moment om te reflecteren en intenties te zetten. En natuurlijk gebruik ik daar ook essentiële oliën bij!Tijdens de volle maan vind ik Lotte haar werkboeken altijd super fijn om...

Mijn talenten ontdekken

Mijn talenten en big WHY ontdekken Mensen bewust maken van hun talenten is mijn grote passie. Als ogen gaan schitteren, omdat er kwartjes vallen ben ik in mijn element. Echter, ben ik ook heel lang iemand geweest die geen idee had wat mijn toegevoegde waarde was......

Nieuwe maan in Stier

Essentiële oliën om de Nieuwe Maan in Stier te ondersteunenIk ben geen expert op het gebied van de maan. Echter, ben ik dit jaar bewust aan het leven op het ritme van de maan. En elke maan ondersteun ik mijn ritueel met essentiële oliën. Essentiële oliën voor de...

Pin It on Pinterest

Share This